Banner Sağ
Banner Sağ
Banner Sağ
Banner Sağ

KLS, İzmir’den bakıp dünyayı görüyor

Bu yıl kuruluşunun 13. yılını kutlayan Klas Isıtma Soğutma Klima, özellikle kamu ve özel hastanelerin en çok tercih ettiği marka haline geldi. Mevcut belgelerine CR belgesi ve DIN 1964/4 Hijyen Belgesi de ekleyen KLS, İzmir Çiğli’deki fabrikasından dünyayı klimayla sarmaya başladı. Yurt dışında Umman Havalimanı’nın ihtiyaçlarını eksiksiz olarak karşılayan Klas Isıtma Soğutma Klima, Türkiye’den de Erzincan Havalimanı başta olmak üzere Van’daki Ferit Melen Havalimanı, Konya Havalimanı ve Mardin Havalimanı’nın ısıtma soğutma işlerini yüklendi. İstanbul Proje Koordinasyon Birimi tarafından İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi kapsamında inşa edilen Ümraniye Pediatri ve Kadın Doğum Hastanesi’ne 34 adet konfor ve 12 adet de hijyen klima santrali kuran Klas Isıtma Soğutma Klima, İzmir Optimum AVM, Forum Mersin AVM, Nişantaşı City AVM ile Koçtaş Bornova AVM gibi dev projeleri de sonuçlandırarak referansları arasına ekledi.

6

‘Eğer KLS ise neden olmasın?’

Avrupa ülkeleri ve Rusya ile sektörel işbirliğinde altyapı çalışmalarını hızlandıran KLS, kısa sürede küçünsenmeyecek miktarda ihracat gerçekleştirdi. Yaptığı tüm işleri ‘Neden olmasın?’ felsefesiyle yaklaşan Klas Isıtma Soğutma Klima, müşteri odaklı çalışmalarını titiz bir şekilde sürdürerek, sektörde üst sıra hedefinden asla taviz vermedi. Müşteri maliyetlerini düşürebilmek adına AR-Ge çalışmalarına da yoğunlaşan KLS, hijyenik klima santralleriyle iklimlendirme kamuoyunun da dikkatini çekti.

Sektörde büyümeyi kendisine ilke haline getiren ve müşterileri kadar kendi çalışanlarını da memnun etmeye azami gösteren KLS, kurduğu klima santrallerinde ürün özellikleriyle ilgili olarak da şu bilgileri derledi:

Hücre Yapısı

KLS Klima santrallerinde hücre, özel çekilmiş alüminyum profiller, ara profiller ve paneller ile yapılmaktadır. Karkasın sızdırmazlığı ve birleştirilmesi özel tasarlanmış elektrostatik toz boyalı alüminyum köşeler ile sağlanmaktadır. Panel ile karkas arasında sızdırmazlığı sağlamak için EPDM conta kullanılmaktadır. Klima santralleri standart olarak 120 mm kaide üzerine monte edilmiştir, isteğe bağlı olarak 200 mm kaide üzerine de inşaa edilebilir. Kolay taşınması açısından kaidede kaldırma kulakları mevcuttur.

Dış ortamda çalışan santraller ek bir çatı ile donatılmaktadır. Santral nakliye ve taşıma kolaylıkları sağlayabilmek amacı ile hücre hücre veya demonte halde sevk edilip şantiyede monte edilebilme özelliğine sahiptir. Hücre birleştirmede sızdırmazlığın sağlanması için özel EPDM contalar kullanılmaktadır.

5

Profil

Alüminyum profiller yüksek basınçlara dayanıklı olup, özel olarak çekilmiş ve 1,8 milimetre et kalınlığındadır. Dış ortamlarda korozyona uğramaması için elektrostatik fırın boyalı yapılmaktadır. İstenildiğinde çelik sacdan mamul profiller kullanılmaktadır.

Panel

Klima Santralleri panelleri, çift cidarlı olarak kayayünü izolasyonlu 40 milimetre, 60 milimetre kalınlığında üretilmektedir. Dış yüzeyleri RAL 9002 renginde koruyucu polifilm kaplı boyalı sac, iç yüzeyleri galvaniz, paslanmaz veya boyalı sac kullanılarak üretilmektedir. Sac kalınlığı 0,5 milimetre – 1,2 milimetre aralığındadır. Paneller gerektiğinde santral dışından sökülebilme özelliğine sahiptir. Santral konstrüksiyonu iç yüzeyleri tamamen girintisiz çıkıntısız olacak şekilde tasarlanmıştır.

3

Kapı

Klima santrali üzerinde bulunan filtre, fan, nemlendirici hücrelerine ve bakım için istenen boş hücrelere çift cidarlı servis kapıları monte edilmektedir. Tüm fan hücrelerinde kilitli kapı kullanılmaktadır. Sızdırmazlığı sağlamak için özel şekillendirilmiş contalar kullanılmaktadır. Opsiyonel olarak kapılarda gözetleme camı ve hücre içerisinde aydınlatma kullanılmaktadır.

Damperler

Aerofoil yapıda zıt yönlü çalışan alüminyum kanatlar ve alüminyum malzemeden mamul profillerden oluşan kasadan imal edilmektedir. Sızdırmazlığı sağlamak için kanat kenarlarında conta kullanılmaktadır. Kanatların hareketini sağlayan plastik dişliler kaset içerisinde gizlidir. Damperler elle veya servomotor ile kontrol edilebilmektedir. Opsiyonel olarak servomotor, esnek bağlantı ve yağmur koruması takılabilmektedir.

Aksesuarlar

Standart olarak acil stop butonu ve yoğuşma tavaları için sifon, İsteğe bağlı olarak aydınlatma, gözetleme camı, damper motoru, atış ve emiş ağızlarında esnek bağlantı, manometre, bakım şalteri ve yağmur koruma sacı.

1

Filtreler

Filtrelerin teknik kataloglarında belirtilen hava debilerinin seçilen klima santrali debisine eşit veya fazla olması filtrenin verimliliği açısından önem taşımaktadır. Bu kriter gözönünde tutularak KLS klima santrallerinin kesitinin tamamı uluslararası standartlara uygun olarak filtre geçiş alanı şeklinde kullanılmaktadır. Filtreler kasetli tip olup, kolay takılıp sökülebilir şekilde monte edilmektedir. Filtre hücrelerinde servis kapısı bulunmaktadır. Opsiyonel olarak aydınlatma ve gözetleme camı kullanılır. İsteğe uygun filtreler kullanılmakta olup, genel olarak filtre çeşitleri kaba filtre, torba filtre, metal filtre, aktif karbon filtre, kompakt filtre, hepa filtredir. Opsiyonel olarak üzerine manometre takılmaktadır.

Isı Geri Kazanım Sistemi

Günümüzde büyük önem taşıyan enerji tasarrufu için, plakalı, rotorlu ve bataryalı tip ısı geri kazanım elemanları kullanılmaktadır.

Plakalı Isı Geri Kazanım

Belirli sıradaki yüksek iletkenlikli alüminyum plakaların dizilmesi ile oluşturulan çapraz akışlı ısı değiştirgeci, taze hava ve egzost havası arasında ısı transferini sağlar. – 30°C ile 90°C sıcaklıklar arasında çalışabilmektedir. Uygulamalara göre, korozyon önleyici epoksi kaplı alüminyum plakalı ya da paslanmaz olarak üretilebilmektedir. Düşük sıcaklıklarda donmayı önlemek amacıyla by-pass damperli olarak imal edilirler. Egzost tarafında çift eğimli paslanmaz yoğuşma tavası bulunmaktadır. Yoğuşma tavasında biriken su drenaj borusu ile tahliye edilmektedir.

  • Verimleri yüzde 40 – 60 arasındadır.
  • Elektrik bağlantısı yoktur.
  • Uzun ömürlüdür.
  • İşletme gideri düşüktür.
  • Plakalar epoksi kaplı veya paslanmaz yapılabilmektedir.

Rotorlu Geri Kazanım

Dalgalı sac görünümündeki alüminyum plakalardan oluşur. Rotor dönüşü kayış-kasnak tahrikli elektrik motoru yardımıyla sağlanır.

Genelde 3 tip olarak gruplanabilir:

  • Yoğuşturma ısı tekerlekleri; Standart konfor havalandırmalarındaki ısı geri kazanım uygulamaları için düşük maliyetli çözümdür. Hava içerisindeki su buharını yoğuşturup drene edilmesini sağlarlar.
  • Nem çeker ısı tekerleri; Isı tekerleği dolgusu yüzeyleri nem çekme özelliğine sahiptir. Standart konfor havalandırması uygulamalarında, uygun sıcaklık aralıklarında nem transferi yapılması amacıyla kullanılır.
  • Entalpi ısı tekerlekleri; Dessikant maddeler ile kaplanmış dolgu yüzeyleri sayesinde daha yüksek miktarlarda nem transferi yapılmasını sağlar. Yüksek sıcaklık ve neme sahip iklim koşullarında tercih edilmektedir. Ön soğutma ve nemsizleştirme yapabilmeleri sayesinde soğutma için harcanan enerjinin azaltılmasını sağlar. Dolayısıyla daha küçük kapasitelerde soğutma grupları kullanılır.

4

 

Yüksek basınçlı hava, aşındırıcı etkilere sahip hava, denizcilik sektörü v.b. uygulamalarda özel kaplamalı ısı tekerleri kullanılmaktadır.

Dolgu çapı 250-5000 mm arasıda değişmektedir.

Isı tekerleklerinin sıcaklık verimlilikleri dakikada 12 d/d dönüş hızına göre optimize edilmiştir. Uygulama durumuna göre 20 d/d ya kadar artırılır.

Değişken iklim şartlarına göre frekans konvertörü ile devir kontrolü yapılarak kapasite ayarlanabilir. Siparişte kapasite kontrolü isteğinin belirtilmesi gerekir.

2

Isı tekerinde EN308 ve ARI 1060 göre izin verilen kirlenme-sızıntı miktarı maksimum yüzde 3’tür. Doğru konfigüre edilmiş, basınçlandırılmış ve standart süpürme bölmesi ile üretilmiş ısı tekeri üzerinde sızıntı yüzde 0,5 ve altındadır.

  • Verimleri yüzde 60-80 arasındadır.
  • Elektrik bağlantısı var. Kapasitesi değişken hızlı motor kontrolu ile ayarlanabilir. (Opsiyonel)
  • Kompakt yapıdadır. Az yer işgal eder.
  • Donma riski yoktur.
  • Nem transferi yapabilir. (Nemçeker ve entalpi tip)

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir