Banner Sağ
Banner Sağ
Banner Sağ
Banner Sağ

Alarko, müşterilerine para dağıtıyor

Isıtma soğutma alanında çok önemli AR-GE çalışmaları yapan Alarko Carrier, bu sırada tüketicilere yaşattığı tasarrufla adından söz ettirmeye devam ediyor. Alarko tarafından geliştirilen Automed-Logic bina otomasyon yazılı sayesinde işletmeciler ve müşteriler, her 100 lirası için 15 liralık bir tasarruf sağlıyor. Oluşturduğu sistemle, diğer sistemlere oranla büyük bir verim sağlayan Alarko Carrier, gerçek bir tasarruf vaat ederek, adeta bir hayırsever gibi müşterilerine para dağıtıyor.

Alarko Carrier BYS Satış Şefi Mesut Karadağ tarafından hazırlanan makalede, otel sahipleri baz alınıyor ve Automated-Logic ile nasıl tasarruf edileceği aktarılıyor. Elite World Business Otel’de kurulu Automed-Logic bina otomasyon yazılının Fidelio otel yönetim sistemi ile entegre olarak çalıştığı vurgulanan yazıda, şunlar kaydediliyor:

‘Sistem ile en az yüzde 15’lik bir tasarruf sağlanıyor’

1

“Bu sayede dolu ve boş odalardaki fan coillerin kontrolü daha etkin bir şekilde yapılarak minimum yüzde 15’lik bir enerji tasarrufu sağlandı. Odaya yerleştiğimizde, oda sıcaklığı oda konfor seviyesinden çok uzak olduğundan, yazın konaklıyorsak maksimum soğutma, kışın konaklıyorsak maksimum ısıtma moduna alarak odanın konfor seviyesine yaklaşmasını bekliyor ve çoğu zamanda ayarladığımız bu değeri unutup ya oda dışına çıkıyor ya da uyuyakalıyoruz. Eğer uyumuş isek, uykudan ya terlemiş ya da üşümüş bir şekilde uyanıyoruz. Bu durum hastalıklara davetiye çıkarıyor.

Bu senaryonun hem kullanıcı hem de işletmeye ciddi bazı yansımaları olmaktadır. Kullanıcı konfordan çok uzak, ya çok ısıtılmış ya da çok soğutulmuş bir oda ile karşı karşıya kalmış oluyor. İşletmeci için ise yüksek elektrik giderlerine sebep oluyor. Üstüne bir de müşteri şikâyeti ekleniyor. Şikâyet sitelerine girilen bu şikâyetler geleceğe dönük otelin müşteri gelişimini olumsuz yönde etkiliyor. Bu durumun önüne geçmek için son yıllarda çeşitli uygulamalar gündeme gelmiştir. Bina otomasyon yazılımları yalnız mekanik cihazları yönetmek yerine diğer sistemlerle de entegrasyona açık hale gelmektedir. Oteller ise müşteri giriş/çıkışlarını yönetmek için çeşitli ‘arayüz programları’ kullanmaktadırlar.

2

Bu entegrasyonun asıl amacı bağımsız olarak odalardan “check-in” ve “check out” bilgisinin bina otomasyon sistemine aktarılmasıdır. Bu veriler bir Bacnet gateway aracılığı ile bina otomasyon sistemine aktarılmaktadır. Bina otomasyon sistemi tarafından bakıldığında bu gateway, Bacnet Master cihazlardan gelen COV (Change of Value) ya da veri toplama isteğine cevap veren bir Bacnet Slave cihazı olarak davranır. Otel yönetim sistemi tarafından bakıldığında ise bu gateway TCP/IP aracılığıyla odaların doluluk bilgilerini alan ve sürekli olarak senkronize eden bir cihaz olarak davranır.

Otel rezervasyon programı ile yapılan entegrasyon sayesinde, odanın müşteriye satılıp satılmadığı bilgisine göre otel odasında bulunan fan coillerin en uygun modda çalıştırılması sağlanmaktadır. Odalar için haberleşebilir bir oda termostatı tercih edildi. Oda satılmadığı zaman fan coiller ekonomi modda bekletilmektedir. Oda müşteriye satıldığı zaman otel yönetim sisteminden “check-in” bilgisi, Bacnet gateway ile bina otomasyon yazılımına iletilmektedir. Bu bilgiye göre fancoiller, ekonomi moddan “pre-comfort” moduna geçerilerek müşteriye hazır konuma getirilmektedir. Böylece müşteriyi konfor şartlarına yakın bir oda karşılayacaktır.

3

Ayrıca müşteri odada iken ihtiyacına göre oda sıcaklığını işletme tarafından belirlenen minimum ve maksimum sıcaklık değerleri aralığında değiştirebilmektedir. Bu entegrasyon sayesinde satılmamış odalarda gereksiz ısıtma ve soğutma yapılmayarak çok yüksek enerji tasarrufu sağlanabilmektedir. Aynı şekilde oda kullanıcıları, konfor şartlarına uygun bir sıcaklık değeri ile odada karşılanmış olacaktır.”

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir