Banner Sağ
Banner Sağ
Banner Sağ
Banner Sağ

Yenilebilir enerji, fosil enerjiye karşı

Deutsche-Welle-logo-2012

Alman Haber Ajansı Deutsche Welle‘nin bildirdiğine göre, yenilebilir enerjide geçtiğimiz 2015 yılında rekor kırıldı. Geçtiğimiz yıl rüzgâr türbinlerine 63 gigavat, güneş enerjisine 55 gigavat ve hidrolik santrallere de 16 gigavatlık ek kapasite eklenirken, uzmanlar bu artışın hâlâ yeterli düzeye ulaşmadığını iddia etti. ABD‘nin San Diego şehrinde açıklanan Global Status Report yani Küresel Durum Raporu‘nda yazılanlara göre, 2015 yılı güneş, rüzgâr ve sudan kaynaklanan enerjiyle elektrik üretiminde rekor yılı oldu.

Christine-Lins

REN21 Genel Sekreteri Christine Lins: “Yenilebilir enerji, fosil enerjilerle rekabet gücüne kavuştu”

Yıllık Küresel Durum Raporu bütün dünyadan 700 uzmanın yer aldığı 21. Yüzyıl Yenilenebilir Enerji Politikası Şebekesi (REN21) tarafından hazırlanırken, REN21 Genel Sekreteri Christine Lins, Deutsche Welle’ye yaptığı açıklamada, “sözkonusu raporun yenilenebilir enerjinin rekabet gücüne kavuştuğunu ve fiyatı düşen fosil enerjilerle pekalâ başa baş gidebileceğini gösterdiğini” söyledi. Christine Lins, küresel ısınmayı iki derecenin altında tutma hedefine ulaşılabilmesi için yüzyılın ortasına kadar fosil enerji kaynaklarının tamamen terk edilmiş olması gerektiğini ancak tahminlerin bunun başarılmasının kolay olmayacağını gösterdiğini de sözlerine ekledi.

2015 yılında yenilenebilir enerji kaynaklarına 13 milyarlık artışla toplam 286 milyar dolarlık yatırım yapılmış. Raporda yenilenebilir enerjinin toplam küresel elektrik üretimindeki payının bir puan artarak yüzde 24’e çıktığı, Avrupa’da ise yeşil enerjinin elektrik miksajındaki payının yüzde 44‘ü bulduğu belirtiliyor. 2010 yılında bu oran sadece yüzde 24 idi. Sanayi ülkesi Almanya elektrik ihtiyacının üçte birini yenilenebilir enerjiden karşıladığı gibi komşu ülkelere de yeşil enerji ihraç ediyor.

Row of floating wind turbines during hazy day.
Row of floating wind turbines during hazy day.

‘Yenilebilir enerjinin ısıtmadaki payı henüz yalnızca yüzde 8’

Küresel elektrik miksajındaki yenilenebilir payı sürekli artarken, ısıtma, sanayi ve ulaşımı da kapsayan toplam enerji sarfiyatındaki yeşil enerji oranı ise yüzde 19,2 ile oldukça düşük bir seviyede kaldı. REN21 Genel Sekreteri Lins, bunun ulaştırma ve ısıtmadaki teknolojik gelişmenin yavaş ilerlemesinden kaynaklandığını söyledi. Yenilenebilir enerjinin payı ulaştırmada yüzde 4, ısıtmada ise yüzde 8 dolayında seyrediyor.

Q-GSR

Christine Lins, küresel ısınmayı iki derecenin altında tutma hedefine ulaşılabilmesi için yüzyılın ortasına kadar fosil enerji kaynaklarının tamamen terk edilmiş olması gerektiğini ancak tahminlerin bunun başarılmasının kolay olmayacağını gösterdiğini söyledi. Yenilenebilir enerji yatırımlarının 10’a katlanmasının mümkün olduğunu belirten genel sekreter fotovoltaj teknolojisindeki gelişmeyi örnek göstererek, “inovasyon ve maliyet indiriminin yatırımları katlayarak arttırdığını” dile getirdi.

‘REN21 Genel Sekreteri, Deutsche Welle’ye Portekiz ve Danirmaka’yı örnek gösterdi’

Kamuoyundaki “yenilenebilir enerjinin pahalı, güvensiz ve hatta çevre için zararlı olduğuna dair yanlış izlenime son verilmesi gerektiğini” belirten REN21 Genel Sekreteri Christine Lins, elektrik ihtiyacının yüzde 100 oranında yenilenebilir enerjiyle karşılanabileceğine Portekiz’i örnek göstererek “Portekiz’de dört gün süreyle bütün elektrik yenilenebilir kaynaklardan sağlandı. Yüzde 100 yeşil elektrik uygulaması Danimarka’da da yapılıyor” dedi.

GSR2015_Figure37

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir