Banner Sağ
Banner Sağ
Banner Sağ
Banner Sağ

Yalıtımda Vergi Muafiyeti, Milyarlarca Liralık İsrafı Önler

Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz,  Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı Eylem Planı’nda yer alan ‘ısı yalıtımı için gerekli ruhsat işlemlerine Vergi ve Harç muafiyeti’ düzenlemesinin Enerji verimliliği için çok önemli bir adım olacağını belirterek, “Türkiye son 10 yılda yalıtımsız ve standartlara uymayan çatılar nedeniyle 26 milyar lirayı boşa harcadı. Yalıtım uygulamaları teşvik edecek bu düzenleme ile ekonomik ve doğal kaynakların israf edilmesini önleyebiliriz” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu‘nun açıkladığı Ekonomik Eylem Planı içinde yer alan ‘Enerji Verimliliğinin Geliştirilmesi Programı’ ile ‘Isı Yalıtımı olmayan mevcut binalarda Yalıtım uygulaması için gerekli ruhsat işlemlerinin Vergi, Resim ve harca tabi tutulmamasını sağlayan ikincil düzenleme yapılması’ planlanıyor. ÇATIDERBaşkanı M.Nazım Yavuz, hayata geçirilmesinden memnuniyet duyacakları bu düzenlemenin, vatandaşların bütçesinin yanı sıra Türkiye Ekonomisi ve çevreye de çok olumlu katkı sağlayacağını söyledi.konuthaberleri.com

Bir yıllık zarar 4 milyar lira

Yavuz, sektör olarak her zaman savundukları bir düzenlemenin Hükümet tarafından kararlılıkla ele alınmasından son derece mutlu olduklarını belirterek şöyle konuştu:

“Yaptığımız tespitlere göre Türkiye‘de yaklaşık 7 milyon yalıtımsız ve standartlardan uzak çatı var. Bu çatıların ekonomiye verdiği zarar, 2013 yılında 4 milyar liraya ulaştı. Son 10 yılda yaklaşık 26 milyar lira, yalıtım yetersizliği nedeniyle havaya uçtu.  Enerjinin verimsiz olarak kullanılması ile vatandaşlarımız her yıl bütçelerinden önemli bir bölümü boşa harcıyor, Türk ekonomisi kaynaklarını israf ediyor. Bu yüzden enerji verimliliğini teşvik edecek düzenlemeleri, sektör olarak destekliyoruz.”

Yalıtım ile enerji harcamalarında yüzde 50’den fazla tasarruf mümkün

Yavuz, Türkiye’de konutlara ait enerji tüketiminin aynı İklim koşulları ve kullanım alanına sahip ülkelere oranla 2-3 kat fazla olabildiğini belirterek, “Yalıtımı olmayan binalar, kat adetine bağlı olarak en az ortalama yüzde 20 ile 30 aralığında enerji israfına neden oluyor. Çatı ve binada yapılacak Tadilat ve yalıtım uygulamaları ile enerji harcamalarında yüzde 50’den fazla Tasarruf sağlanabilir” dedi.

Çatılar ortak mekan olarak nitelendirildiği için yalıtım arka planda kaldı

Yavuz, ‘Enerji Verimliliğinin Geliştirilmesi Programı’nın çatı sektöründe hareketlilik yaratacağını belirterek  “YapıDenetimi Kanunu ile 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren yeni yapılacak tüm binalara ısı yalıtımı zorunluluğu gelmesiyle dış cephe ısı yalıtımı yani bilinen adıyla Mantolama konusunda vatandaşımızda ciddi bir bilinç artışı yaşandı. Artık yalıtıma bir lüks ya da ek masraf olarak değil bir zorunluluk, fayda ve Tasarruf olarak bakılıyor. Ancak burada eksik kalan kısım yine çatılar oldu. Çünkü yasalarda ortak mekan olarak nitelendirilen çatıların sahibi olmadığı ve kat maliklerinin de ilgilenmediği bu çatılarda yalıtım yapmak akla gelmiyor veya masraf edilmek istenmiyor. Bu durumda cephede yapılan yalıtım eksik kalıyordu” dedi.

2017’de her binaya enerji kimlik belgesi

Enerji Verimliliği Kanunu gereğince tüm binaların 2 Mayıs 2017 tarihine kadar Enerji Kimlik Belgesi almasının zorunlu olduğunu da hatırlatan Yavuz, “Ülkemizdeki mevcut binaların 2017 yılına kadar Enerji Kimlik Belgesialmasının teşviki için yönetmelikte bina alım satım ve Kiralama aşamasında mal sahibi tarafından yeni kullanıcısına verilmesi öngörüldü. Yürürlükteki mevzuatın etkin şekilde uygulanabilmesi için ilgili mercilerin personeli, yerel yönetimler, Yapı Denetim şirketleri ve Enerji Verimliliği Danışmanlığı Şirketleri eğitilmelidir. Tabii bu mercilerin de denetlenmesi gerekir” dedi

Enerji tüketimini 80 kilovatsaate düşürmeliyiz

Enerji verimliliğinin küresel bir sorumluluk olduğunu belirten Yavuz, “Avrupa Birliği, 20-20-20 planı ile 2020 yılına kadar enerji tüketimini yüzde 20 azaltmayı, Yenilenebilir Enerji kullanımında yüzde 20 artışı ve zararlı sera gazı salımını en az yüzde 20 azaltmayı hedefliyor. Türkiye’nin de binalardaki enerji tüketimini kısa dönemde metrekare başına yılda 80 kilovatsaat seviyesinin altına düşürmesi gerekir. Bu değerlere ulaşabilmek ancak çatı ve çatı sistemlerine önem verilmesi ile mümkündür” diye konuştu.

Sektöre teşvik indirimi bekliyoruz

Yavuz, çatı sektöründe KDV indirimi uygulanmasını da beklediklerini belirterek, “KDV indirimi sektörümüzde yer alan firmalara uygulanmıyor.  İndirim, sektörün iş hacmini artıracaktır. Bu aynı zamanda tüketicilerin yalıtım uygulamalarını tercih etmesi için önemli bir etken olacaktır” diye konuştu.

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir